top of page

Generaal Kapittel in Ghana

Thema: Vernieuwing van ons Godgewijde leven en onze missie in de geest van synodaliteit

Meer informatie

Het kapittel begint op zondag 4 augustus om 17.00 uur met een Eucharistieviering en een welkomstwoord van br. Seregeous Dery, waarna generale overste br. Augustine Kubdaar het kapittel officieel opent. 

Maandag 5 augustus houden de deelnemers een recollectie, die geleid wordt door pater Andrew Anumu Quame-Foli SVD. Op dinsdag 6 augustus introduceren de deelnemers zichzelf en spreken hun verwachting uit. Verder wordt deze dag gebruikt voor het bespreken van een aantal praktische voorstellen en het vergaderschema, de presentatie van het GB-verslag 2018-2024 en de eerste algemene reacties daarop. Verder wordt hoofdstuk 2 besproken, dat een beeld geeft van de congregatie: algemeen en per provincie/RHN. 

De volgende dagen van de eerste week worden de volgende hoofdstukken van het GB-verslag besproken: 

3. Het functioneren van het generaal bestuur 

4. De uitvoering van de besluiten van het generaal kapittel 2018 

5. De congregationele vergaderingen van 2019, 2022 en 2023 

6. Het financieel beleid en de beleggingen 

7. Communicatie en samenwerking 

Op 9 augustus staat het financieel verslag op de agenda en wordt hoofdstuk 8 van het GB-verslag besproken: Conclusies. En er wordt een begin gemaakt met het keuzeproces om te komen tot een nieuw generaal bestuur. 

De tweede week (12 t/m 16 augustus) staat in het teken van de bespreking van de voorstellen die door het generaal bestuur, de verschillende provincies en individuele kapittelleden zijn ingediend, samen 28 in getal. Intussen worden er verdere stappen gezet betreffende het keuzeproces voor een nieuw generaal bestuur. Tevens wordt het financieel verslag door een aparte commissie beoordeeld en krijgt het generaal bestuur een “akkoord” voor het gevoerde financiële beleid. Op zaterdag 17 augustus is er de (langverwachte) “outing”. In de derde week (19 t/m 24 augustus) worden de verdere voorstellen besproken en wordt het keuzeproces toegespitst. Op donderdag 22 augustus heeft de verkiezing van het nieuwe generaal bestuur plaats, wordt de vicaris gekozen en komen het nieuwe en het oude generaal bestuur bij elkaar. Op vrijdag 23 augustus wordt er gestemd over alle voorstellen in hun definitieve vorm (indien aangenomen zijn het kapittelbesluiten). Verder wordt de kapittelboodschap vastgesteld en goedgekeurd en worden de laatste zaken besproken en geregeld. Op zaterdag 24 augustus is er een evaluatie van het kapittel en wordt het kapittel vervolgens officieel gesloten. Daarna is er de afsluitende Eucharistieviering. 


Het generaal kapittel is een zeer belangrijk congregationeel gebeuren. Laten we samen bidden, dat de Heilige Geest de kapittelleden zal leiden en bijstaan bij de besprekingen en het keuzeproces. We leggen het welslagen van het kapittel in Gods hand.

bottom of page